Istoric -
Rol - Misiune
Ce este Sportul pentru toți?
Expresia SPORTUL PENTRU TOȚI apare pentru prima oara în anul 1900 fiind utilizată de baronul Pierre de Coubertain care a definit foarte clar diferitele forme de activitate fizică:
- sport pentru toți;
- sport competitiv;
- sport de elită.
De când vorbim despre Sportul pentru Toți?
Unificarea conceptului
SPORTUL PENTRU TOȚI câștigă dreptul la viață pe plan mondial, cel puțin din punct de vedere al limbajului unificator pentru toate țările, în anul 1990.
În viziunea Consiliului Europei
Prin SPORT înțelegem TOATE FORMELE DE ACTIVITATE FIZICĂ care printr-o participare organizată sau nu, au ca obiectiv :
- Exprimarea sau îmbunătățirea condiției fizice și stării mentale de bine;
- Dezvoltarea relațiilor sociale;
- Obținerea de rezultate în întreceri de orice nivel.
Este clar că în viziunea Consiliului Europei sportul are:
- Rol de promovare a sănătății și a unei stări de bine;
- Rol de integrare socială (socializare) a cetățenilor.
Sportul pentru Toți în România
Concept
Conceptul sportului pentru toti se regăsește atât prin locul și rolul său în cadrul activităților sociale, cât și prin aspectul democratic privind dreptul fiecărei persoane de a practica exercițiul fizic.
Ce înțelegem prin Sportul pentru toți?
Activitate socială de interes național:
Bazată pe libera alegere de practicare a activităților fizice sportive, de către orice persoană;
- în funcție de nevoile, capacitățile și preferințele fiecaruia;
- în cadru organizat sau în mod independent;
- într-un mediu curat și sigur.
Rezultatul final trebuie să fie …
Sănătatea
Starea de bine, individual și implicit socială!
FEDERAȚIA ROMÂNĂ SPORTUL PENTRU TOȚI (F.R.S.P.T.)
- funcționează ca organizație sportivă de interes național, recunoscută de Ministerul Sportului, singura abilitată de acesta să coordoneze activitatea în domeniul sportului pentru toți, la nivelul întregii țări, prin programe pentru sănătate, educație și recreere.
- înființată prin Ordinul MTS nr. 90/29.01.1992, ca urmare a demersurilor Direcției Programe Sportive pentru Public și transformării acesteia, motivată de necesitatea de a se constitui structuri noi, corespunzatoare sistemului democratic și din dorința de a ne alinia cât mai repede la modul de abordare și de organizare a Sportului pentru Toți pe plan internațional.
- este persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, non-guvernamentală, apolitică și fără scop lucrativ, reconstituită, în anul 2002, în baza Legii 69/2000 (Legea Educației Fizice și Sportului), cu filiale în toate județele și la nivelul municipiului Bucuresti, fiind continuatoarea Federației cu același nume înființată în 1992.
F.R.S.P.T. grupează structurile asociative sportive care promovează și organizează activități în domeniul Sportului pentru Toți, stimulează activitatea acestora și poate controla desfășurarea programelor și modul de utilizare a fondurilor financiare acordate, cu respectarea principiilor de autoorganizare, compatibile cu interesele publice în cauză.
Recunoscând în totalitate valoarea pe care sportul de performanță o are în societate – mai ales în planul construirii imaginii internaționale a României și de a oferi “modele” de eroi contemporani filosofia F.R.S.P.T. se bazează pe ideea că starea de sănătate, bucuria de viață, integrarea socială a fiecarui individ, dobândite prin practicarea exercițiului fizic/sportului la orice vârsta, după posibilități, nevoi și preferințe sunt valori importante, cu multiple beneficii individuale și impact social maxim.
Spre deosebire de alte federații, al căror rol principal este organizarea și susținerea sportului de performanță, F.R.S.P.T. promovează “sportul” ca factor de menținere și imbunatățire a stării de sănătate și a fitness-ului general (a conditiei fizice), ca mijloc de integrare socială a persoanelor, prin practicarea la orice vârstă a exercitiul fizic/sportului.
În acest context, F.R.S.P.T. promoveaza sportul pentru toți ca activitate socială de interes național, parte a politicii sociale și susține practicarea sportului de către toate categoriile de populație, ca modelator al capacității biomotrice și gândirii pozitive, de promovare a autodisciplinei, a respectului față de sine și a celor din jurul său.
În urma desfășurării și evaluarii Programului Național Sportul pentru Toți în Romania 2000, aprobat și promovat la nivel național prin Hotărârea Guvernului României nr. 641/25.09.1998, în baza rezultatelor și concluziilor studiilor efectuate, F.R.S.P.T. a elaborat și lansat în anul 2001 o nouă strategie – PROGRAMUL NAȚIONAL “SPORTUL PENTRU TOȚI – ROMÂNIA MILENIULUI III – UN ALT MOD DE VIAȚĂ”, în scopul promovării sportului pentru sănătate, educație și recreere ca parte integrantă a modului de viață. În cadrul acestei strategii parteneriatul dintre structurile guvernamentale, agenții economici și societatea civilă este necesară pentru atingerea obiectivelor fundamentale:
- garantarea dreptului și accesului oricarei persoane la practicarea liberă a activităților sportiv-recreative;
- formarea de mentalități favorabile și atitudini positive și active la toate nivelurile;
- asigurarea condițiilor necesare: resurse umane, bază materială, manageriat, servicii mai bune pentru practicarea activităților fizice sportive-recreative, în cadru organizat sau în mod independent, într-un mediu curat și sigur;
- trecerea de la o planificare și ofertă centralizată la realizare de programe locale bazate pe tradiții, nevoi și preferințele populației.
F.R.S.P.T. are ca parteneri oficiali organizații active în sfera culturii, sănătății, învățământului, protecției sociale, mediului și amenajării teritoriului, precum și persoane juridice din diverse domenii, a căror strategie de relații publice vizează asumarea unui rol mai activ în viața comunității.
Considerând ca agenții economici și societatea civilă ar trebui să joace un rol mai important în modelarea și educarea propriilor salariați și consumatori, inclusiv prin asocierea la diverse programe sportive, federația lansează proiecte de parteneriat cu firme ancorate în modernitate intersate de îmbunătățirea mentalității publicului, cu privire la adoptarea unui stil de viață activ și sănătos.
Ce face Federația Română Sportul pentru Toți ?
- Coordonează și sprijină tehnic, material și moral persoane fizice, cluburi, centre, asociații cu preocupări în domeniul Sportului pentru Toți
- Întocmește agenda de activități interne și internaționale, cu implicarea directă a Asociațiilor Județene Sportul pentru Toți
- Organizează activități specifice împreună cu federațiile pe ramura de sport și cu Direcțiile Județene pentru Sport, fundații, cluburi, asociații;
Exemple de acțiuni organizate de F.R.S.P.T.: “Challenge Day”, “Săptămâna Națională Sportul pentru toți”, “Ziua Mersului pe Jos“, “Festivalul Național al Majoretelor“, “Festivalul Național de Minivolei”, “Trofeul Corbeanca”, “Crosul Vivicitta“, “Festivalul Familie, Mișcare, Viață”, “Crosul Unirii”, “Cupa Interetnica Bucovina”, “Trofeul Generațiilor“, “Săptămâna Mișcarii”, “O șansă pentru fiecare” etc.
- Stabilește și întreține relațiile cu federațiile similare din alte țări, cu Forurile Internaționale de specialitate, asigură participarea la manifestări internaționale
- Desfășoară campanii de promovare și informare, editează propriul buletin informativ, organizează întruniri, stagii de pregătire, formare și perfecționare a specialiștilor în Sportul pentru Toți
- Susține interesele Sportului pentru Toți în relațiile cu organele legislative și administrative
Activitatea internațională a F.R.S.P.T. – Afilieri
- Federația Internațională Sportul pentru Toți (FISPT) – 1992
(Fédération internationale sport pour tous, International Sport for All Federation)
- Organizatia Internationala Sportul Pentru Toti (TAFISA) – 1993
(The Association For International Sport for All)
- Asociația Internaționala pentru Sport și Cultură (ISCA) – 2011
(The International Sport and Culture Association)
- Asociația Balcanică Sportul pentru Toți (BSAA) – 2010
- Pentru activitatea desfășurată de-a lungul timpului, UNESCO a acordat în decembrie 1992, Medalia și Diploma de Onoare pentru merite deosebite în educație fizică și sport, Doamnei Aurelia Suciu, Secretar General F.R.S.P.T., în acea perioadă.
Activitatea F.R.S.P.T.
- Se desfășoară în baza Programului Național “SPORTUL PENTRU TOȚI MILENIUL III UN ALT MOD DE VIAȚĂ” – Strategia pe termen lung.
Programul Național se realizează prin subprograme elaborate, evaluate și reactualizate periodic în funcție de cerințele sociale și rezultatele implementării.
Subprograme F.R.S.P.T.
- trecerea de la o planificare și ofertă centralizată la realizarea de programe locale și zonale bazate pe tradițiile, nevoile, preferințele şi cererile populaţiei.
- constituirea de structuri asociative (FUN SPORT CLUBURI) pentru activităţi sportiv-cultural-recreative;
- valorificarea, activarea noilor săli de sport.
- atragerea de sponsori, donatori, lansarea de programe pentru accesarea fondurilor internaţionale, obţinerea de patrimoniu propriu.
- campanie de promovare a Programului Naţional şi a subprogramelor
- schimbarea atitudinii şi creşterea interesului faţă de SPT.
- stabilirea sistemului de colectare şi transmitere a datelor şi informaţiilor, obţinerea de date ştiinţifice pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea programelor.
- asigurarea personalului voluntar şi salariat corespunzator calitativ şi cantitativ.
- sănătate prin mişcare – strategia de promovare a sănătăţii prin activităţi fizice sportiv-recreative.
- proiecte privind implicarea administraţiei publice locale în organizarea şi dezvoltarea domeniului Sportul pentru Toți, în conformitate cu competenţele şi scopurile instituţionale proprii.
- asigurarea bazei materiale necesare practicării activităţilor fizice sportive de către orice persoană, în funcţie de motivaţie, preferinţă şi posibilităţi, într-un mediu sănătos şi sigur.
- încurajarea sportului privat, a întreprinzătorilor particulari şi organizaţiilor neguvernamentale prin sprijin adecvat (măsuri corespunzătoare de natură legislativă şi finanţare cu ajutorul creditelor publice).
- strategie de menţinere şi valorificare a tradiţiilor şi datinilor româneşti cu promovarea acestora în rândul copiilor şi tinerilor, prin realizarea unor programe de joc și cunoaștere, în colaborare cu vârstnicii satelor.
program pentru dezvoltarea turismului, a drumeţiilor, a mersului pe munte, precum și pentru educarea în spiritul cunoaşterii şi protejării mediului.
realizarea de legături pe multiple planuri cu diaspora română pentru cultivarea şi valorificarea, oriunde în lume, a tradiţiilor româneşti, dar şi în vederea obținerii sprijinului documentar şi informaţional.
cultivarea relaţiilor armonioase, în spiritul toleranţei şi fair-play-ului, între comunităţile etnice prin intermediul sportului pentru toți.
copilul mic şi nevoia de mișcare (0-6 ani) - strategie privind practicarea exerciţiului fizic, mişcarea şi jocul, începând cu cele mai fragede vârste.
dezvoltarea unei strategii de implicare a unui număr cât mai mare de copii și tineri (7-25 de ani), în vederea practicării exercițiului fizic și a sportului, în mod liber și constant, cu accent pe activităţi fizice recreative-distractive şi tehnico-aplicative.
program pentru angrenarea femeilor în practicarea activităţilor fizice sportiv-recreative și implicare în promovarea, organizarea și desfășurarea acestora.
program pentru îmbunătățirea calității vieții la adulţi şi vârstnici, prin promovarea practicării activităţilor fizice, în rândul acestora.
- valorificarea valențelor educaţionale ale sportului în vederea integrării sociale a grupurilor defavorizate;
- integrarea socială prin sport a categoriilor de persoane cu nevoi speciale;
- promovarea aptitudinilor cultural-artistice și sportive ale acestora.